Carnivoordieet – deel 1

20 jun 2020

leestijd: 6 minuten

Wat is het carnivoordieet?

Misschien dat je er eens over gehoord hebt. Simpel gezegd is het een dieet dat bestaat uit dierlijke voedingsproducten en geen planten. Je eet dus alleen maar vlees en geen groeten en fruit. Dat klinkt redelijk idioot toch? Het dieet staat dan ook haaks op het advies van het voedingscentrum en van vrijwel elke voedingsdeskundige in de laatste 70 jaar.

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het dan zit met vezels, anti-oxidanten, fytonutrienten en andere stofjes afkomstig van planten die je met het volgen van het carnivoordieet zal missen? Wel, lees verder en laat me je uitleggen wat de vele voordelen van het carnivoordieet zijn. Het zal de manier hoe je over voeding denkt compleet veranderen. Zodra je het idee accepteert dat dierlijke voeding de beste bron van voedingsstoffen bevat voor de mens, zonder toxische stoffen afkomstig van planten, zijn we er klaar voor om dieper in te gaan op wat je nu precies moet eten bij een carnivoordieet. Maar eerst onderzoeken we of het volgen van een carnivoordieet veilig is.

Is het carnivoordieet veilig?

Jazeker! Dierlijk voedsel is altijd onderdeel geweest van ons dieet. Onze verre voorouders (de familie der hominiden) aten dieren gedurende de volledige evolutie van de mens. Ongeveer 4 miljoen jaar geleden begon één van onze voorouders, Australopithecus africanus, meer rechtop te lopen en te jagen op dieren. Het argument is zeer sterk dat het de jacht op dieren was, dat ons brein in staat stelde om te groeien in volume en complexiteit in de daarop volgende jaren  (zie figuur).

Doctor Carnivoor - carnivoordieet - toename hersenvolume
Stikstof- en koolstof-isotoopanalyses van 80.000 jaar oude collageenmonsters afkomstig van Neanderthalers en Homo sapiens, laten zien dat deze vroege mensen carnivoor waren. De collageenmonsters bevatten stabiele stikstofisotooplevels die hoger zijn dan menig vleesetend dier, zoals de hyena (links: https://www.pnas.org/content/116/11/4928  en https://www.nature.com/articles/s41598-017-07065-3). Deze bevinding doet sterk vermoeden dat onze verre voorouders dieren aten, heel veel dieren.

Dit wordt ook bevestigd in het levenswerk van Weston A. Price, een tandarts die in de jaren ‘30 van de vorige eeuw veel onderzoek verricht heeft naar het verband tussen de sublieme gezondheid van verschillende traditionele geïsoleerde bevolkingsgroepen en hun voedingspatroon. Op de vele expedities naar verre oorden stelde Dr. Price vast, dat de voedingspatronen van deze inheemse bevolkingsgroepen sterk uiteen liepen. Echter, hij kwam geen enkele keer in aanraking met inheemse volkeren die alleen maar plantaardig voedsel aten. Nog sterker zelfs, bij de meeste inheemse volkeren maakte dierlijk voedsel een essentieel onderdeel uit van hun dieet!

Doctor Carnivoor - carnivoordieet - rood vlees
Vandaar dat ik ervan overtuigd ben dat het carnivoordieet vanuit een evolutionair oogpunt, het OERdieet voor mensen is. Betekent dit dan dat onze vroege voorouders helemaal geen planten aten? Nee, dat niet. Waarschijnlijk was dit sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van dierlijk voedsel. Bij een minder succesvolle jacht was het, om te overleven, soms noodzakelijk om plantaardig voedsel te eten. En in de zomerperiode zullen onze voorouders vast en zeker ook het beschikbare fruit hebben gegeten. Maar de voorkeur lag, in verband met de hoge energiewaarde en concentratie aan essentiële voedingsstoffen, zonder meer bij dierlijk voedsel als primaire voedselbron.

Het volgen van het carnivoordieet is naar mijn mening dus je beste optie om je gezondheid te optimaliseren en het bereiken van een hoge leeftijd. Dit is een gedurfde uitspraak, daar ben ik mij van bewust. Lees daarover meer in mijn volgende blog!

Samengevat: wat is het carnivoordieet?

  • Het carnivoordieet is veilig; al miljoenen jaren eet de mens dieren.
  • Vanuit evolutionair oogpunt bestaat het OERdieet voornamelijk uit dierlijke voeding.
  • Er bestaan geen inheemse volkeren die alleen maar plantaardig voedsel eten.
  • Het carnivoordieet is je beste optie om je gezondheid te optimaliseren.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken, neem dan contact op met Doctor Carnivoor.

contact

Dr. Richard de Boer
Het Zuid 43a
9203 TB Drachten

InfORMATIE

socials